Site pictogram Beautiful Kidz Namibia

Als vrijwilliger naar Namibië

We zetten ons in voor mensen in Afrika die in armoede leven. Lisanne is leerkracht in het basisonderwijs en Jordi heeft een bedrijfskundige achtergrond. Elin babbelt er vrolijk op los en heeft niet meer door wat Engels en wat Nederlands is.

Jordi (32), Lisanne (30) en Elin (2,5) Voort zijn als vrijwilligers aan de slag in Namibië. Ze komen uit Den Ham, een dorp in Oost Nederland. In 2013/2014 hebben zij negen maanden vrijwilligerswerk gedaan in Ghana. Daar hebben ze zich ingezet voor het AMO Programme, een lokale organisatie die lesmaterialen ontwikkelt en verspreid. De tijd in Ghana was een bijzondere en mooie tijd die hen gevormd heeft.

‘Als die sand eens tussen jou tene gekom het, gaan jy altijd terugkom.’


Zij zien het als een opdracht om alles wat ze van God ontvangen – in de vorm van tijd, gezondheid, geld, een goede opleiding en nog zoveel meer – te delen met mensen die minder kansen hebben. “Wij doen dit door ons geloof in Jezus en vanuit liefde voor mensen. De tekst uit Spreuken 16 vers 9 is onze trouwtekst en is een tekst die erg belangrijk is voor ons. We ervaren in ons leven de vrijheid om keuzes te maken, waarbij God deuren opent en richting geeft.”

‘Een mens stippelt zijn weg uit, de HEER bepaalt de richting die hij gaat’


Het project Beautiful Kidz kwam op hun pad en ze ervaarden dit als een deur die open ging. Alles viel op z’n plaats en het eerste jaar kregen ze elke 3 maanden een nieuw visum. Na een jaar leek de deur dicht te gaan. Uiteindelijk en tegen de verwachting in kregen ze een werkvergunning voor 2 jaar waardoor se langer aan de slag kunnen in Namibië!

Hun onderkomen staat op de YWAM (Jeugd Met Een Opdracht) base in Windhoek. Hier huren ze een huisje en dat bevalt heel goed. Het is een hele fijne, rustige plek tussen de bergen. Het ligt op een kwartiertje rijden van de stad en Beautiful Kidz. Regelmatig wordt er een bezoek gebracht door de wilde dieren, zoals o.a. bavianen.

“Ons verlangen was om nog eens vrijwilligerswerk te gaan doen in Afrika. We hebben dit in gebed gebracht. Via het diaconaal project in Den Ham kwam Beautiful Kidz op ons pad, waardoor we nu in Namibië onze handen uit de mouwen steken!”

Doordat er bij Beautiful Kidz een kleuterschool is was er voor Lisanne een duidelijke taak. Ze heeft een nieuw curriculum ontwikkelt voor de school. Het huidige curriculum was al 20 jaar oud en erg ouderwets. Alles kwam daarbij vanuit de leerkracht en niets vanuit de kinderen. Dat is dan ook de grootste aanpassing in het nieuwe curriculum. Het is niet alleen meer herhalen wat de leerkracht zegt, maar ook als kind zelf aan de slag gaan. Het doel voor het komende schooljaar is om dit ook echt goed in de praktijk te brengen. Door de Covid-19 pandemie sloten alle scholen hun deuren en is het daar nog niet ingevoerd.

Naast het werk voor Beautiful Kidz is Lisanne ook gestart met het geven van lessen aan zwangere dames in samenwerking met Mommaluv. “Eerst deelde ik alleen zwangerschapspakketten uit, maar ik voelde me een beetje een Sinterklaas. Vandaar nu de combinatie van spullen én kennis.” MommaLuv koppelt zwangere vrouwen in Nederland aan zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden. Na de geboorte van het Nederlands kindje ontvangen de ouders geen kraamcadeautjes, maar een donatie voor de Afrikaanse moeder en baby. Lisanne is in verwachting van het tweede kindje en eind december hoopt ze te bevallen. Dus ze kan haar eigen ervaringen en kennis delen met de Namibische vrouwen.

Jordi ondersteunt Anusa, een naaldwerkbedrijfje waar ze de ouders van de kinderen in hun onderhoud proberen te voorzien. Hij werkt aan een duurzaam verdienmodel. Het bedrijf draait al zeven jaar, maar was nooit winstgevend. Anusa maakt voornamelijk schooluniformen, maar door het sluiten van de scholen viel de vraag voor lange tijd volledig weg. Daarom zijn ze nieuwe producten gaan maken, zoals mondkapjes (in Namibië is meteen een mondkapjesplicht ingevoerd), mutsen en diverse soorten dekens. In het afgelopen jaar is er winst gemaakt, een enorme opsteker wat perspectief biedt voor de toekomst. Bij Anusa zal Jordi het komende jaar meer op de achtergrond ondersteunen, zodat meer verantwoordelijkheid bij de werknemers komt te liggen. Anusa kan zelfredzaam worden; in het afgelopen jaar heeft er een cultuurverandering plaatsgevonden binnen de medewerkers. Er wordt meer op eigen initiatief gehandeld en de lokale supervisor neemt de leidinggevende rol goed over.

“De samenwerking met het personeel en andere vrijwilligers in het centrum gaat heel goed. Allemaal leuke collega’s.”

‘Leuk om te zien dat de meeste collega’s ook zelf naar Beautiful Kidz zijn gegaan als kind. Ze zijn hier helemaal opgegroeid.’

Na onlangs weer teruggekomen te zijn in Namibië is Jordi gevraagd om deel te nemen in het leadershipteam van de locatie in Katutura. Samen met de 2 huidige leiders (Peter en Jennieke) is er de uitdaging om de diverse programma’s in goede banen te leiden. Ze hebben onderling de taken verdeeld en zijn vol enthousiasme bezig met de lijnen uit te zetten voor 2021 (het is december zomervakantie, in januari begint het nieuwe schooljaar). Jordi gaat, ook vanuit zijn opleiding en ervaring, kennis over dragen op zijn collega’s. Jennieke is eindverantwoordelijk voor deze locatie, wat belangrijk is voor de continuïteit.

‘Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen de Nederlandse en de Namibische cultuur. Maar dat maakt het leven en werken hier juist heel erg boeiend en uitdagend!’

Jordi: “Aan het werk dat wij doen zitten natuurlijk 2 kanten. We zijn heel blij en dankbaar dat we dit kunnen doen, maar het feit is dat we ver van familie en vrienden zijn. Gelukkig kunnen we in deze tijd heel veel met social media, dat maakt het een stuk makkelijker. Voor de familie geldt dat ze ons liever in Nederland hebben dan in Namibië. Maar dat is dan ook wel een goed teken. Toch?”

Facebook: Voort in Afrika

Naam Lisanne Voort
Geboren 6 oktober 1990
Opleiding Pabo
Loopbaan Lerares basisschool
Privé Getrouwd met Jordi, moeder van Elin
   
Naam Jordi Voort
Geboren 30 april 1988
Opleiding Bedrijfskunde
Loopbaan Supermarktmanager – vrijwilliger Ghana – accountmanager (levensmiddelen) – eventmanager (zzp) – vrijwilliger Namibië
Privé Getrouwd met Lisanne, vader van Elin

Mobiele versie afsluiten
Warning: Illegal string offset 'text' in /customers/c/e/f/beautifulkidznamibia.nl/httpd.www/wp-content/plugins/complianz-gdpr/integrations/plugins/amp.php on line 129