Beautiful Kidz Namibia

Interview met “onze” Jennieke

Sinds 2018 is Jennieke Kafuka–Bolier verantwoordelijk voor de fondswerving & communicatie van de organisatie zowel in Namibië alsook namens de stichting in Nederland. Zij heeft ons vorig jaar laten weten dat zij eind 2022 afscheid gaat nemen van Beautiful Kidz om zelf, samen met haar man, een organisatie op te gaan zetten.

Hoe ben je met Beautiful Kidz in aanraking gekomen?

In 2005 deed ik mijn afstudeerstage bij Vluchtelingenwerk in Ter Apel, het landelijk aanmeldcentrum voor asielzoekers. Ik kwam daar in aanraking met veel mensen van veel verschillende culturen en ik vond het bijzonder mooi om met deze mensen te werken. Toch was het ook moeilijk, vooral omdat de meesten van hen heel veel negatieve dingen hebben meegemaakt. Wetend dat ze door zoveel verdriet heen gegaan zijn maar dat de kans heel groot zou zijn dat ze teruggestuurd zouden worden naar hun land van herkomst, raakte me.

“Er groeide in die tijd een verlangen in mijn hart om te werken met mensen die in moeilijke situaties leven, in hun eigen land. Om een positief verschil te maken in het leven van anderen.”

Via een vriend hoorde ik over Beautiful Kidz en dat het een mooie organisatie was die veel kinderen hielp. Ik heb toen contact met hen opgenomen en werd al snel geaccepteerd als vrijwilliger. Ik heb de organisatie eigenlijk pas echt leren kennen toen ik er was.


Wat was hetgeen je deed besluiten in dienst te treden van deze mooie organisatie?

Het mooie aan Beautiful Kidz is dat je direct werkt met de mensen die het het hardst nodig hebben. Na 6 maanden hier had ik echt mijn hart verloren aan vooral de kinderen. Ze hebben liefde nodig maar hebben ook zoveel te geven. Kinderen zijn weerbaar en ondanks zoveel negativiteit thuis, zijn het lieve vrolijke kinderen die met een eerlijke kans zoveel kunnen bereiken. Ik wist zeker dat ik hier een verschil kon maken en dat geeft veel voldoening.

Een christelijke organisatie.

Voor mij is het ook heel belangrijk dat Beautiful Kidz een christelijke organisatie is waar we vrij kunnen spreken over de liefde van God voor mensen. Dat iedereen mag weten dat ze gewild en geliefd zijn, zelfs al denkt de samenleving daar anders over.


Hoe groot is je rol binnen Beautiful Kidz in Namibië en wat is daardoor belangrijk voor het contact met de stichting in Nederland?

Op dit moment leid ik, met hulp van ons leiderschapsteam, onze Windhoeklocatie en ben ik mede verantwoordelijk dat de programma’s goed worden uitgevoerd en de kinderen goed onderwijs krijgen. De programma’s worden elk jaar geëvalueerd en opnieuw gepland. Ik vind het ook heel belangrijk dat ons personeel goed in hun vel zit zodat ze het beste kunnen geven aan de kinderen en hun families.

“Ook ben ik het aanspreekpunt voor de organisatie en ben ik verantwoordelijk voor contacten met stakeholders, het maken en checken van budgetten vs uitgaven en voor de fondsenwerving.”


Wie gaat/gaan jouw werkzaamheden overnemen?

In de nieuwsbrief (Zomerflits 2022) stellen Seth en Juliana Husselmann zich voor. Een echtpaar dat al jaren in organisaties als de onze hebben gewerkt. We zijn heel dankbaar dat zij een gedeelte van mijn werk gaan overnemen. Zij zullen ook de contactpersonen zijn voor onze achterban.

Waar ben je het meest trots op wat mede door jouw inbreng is ontwikkeld bij  Beautiful Kidz?

Het naaldwerkatelier “Anusa”. Dit is een project dat ik zo’n 10 jaar geleden begonnen ben om de moeders, van de kinderen met wie wij werken, te helpen aan een vast inkomen.

“Hoge werkloosheid maakt het heel moeilijk voor veel mensen om te voorzien in wat hun kinderen nodig hebben, zelfs al zouden ze dat heel graag willen.”

Nu werken er 14 mensen fulltime en hopelijk worden dat er steeds meer. Verder ben ik echt supertrots op ons hele team. In de 16 jaar dat ik bij Beautiful Kidz gewerkt hebt is het centrum flink gegroeid en helpen we elke dag honderden kinderen. Dat kan alleen maar door een goede samenwerking en de inzet van bijzondere collega’s.


Wat gaat de toekomst jou en je gezin brengen?

Wij gaan verhuizen naar ‘de village’ in Kavango, een regio in het Noorden van Namibië, aan de grens met Angola. Mijn man Patrick komt daar vandaan en is zelf opgegroeid in grote armoede. Het is hem gelukt om daar uit te komen en hij heeft altijd het verlangen gehad om terug te gaan en een organisatie op te zetten om jongeren daar te helpen. Ons doel is om daar vaardigheidstraining te geven op allerlei verschillende gebieden en dat te combineren met werkgelegenheidsprojecten die zelfvoorzienend zijn.

“In mijn jaren bij Beautiful Kidz heb ik veel geleerd en ik zie er naar uit dat ik die ervaring kan gebruiken om een hele nieuwe groep jonge mensen te gaan helpen.”


Wat wil je meegeven als persoonlijke noot/tip/boodschap?

Wie je ook bent en waar je ook bent, je kunt altijd iets voor anderen betekenen en er is altijd hoop. Soms is dat een stap in het diepe, uit je comfortzone, maar het is het alles waard.

“Denk nooit dat je niets te geven hebt, een positief woord en een luisterend oor kan al heel veel betekenen.”


NaamJennieke Kafuka-Bolier
Geboren18 augustus 1984
OpleidingManagement, Economie en Recht
LoopbaanWerkzaam bij Beautiful Kidz.
PrivéGetrouwd met Patrick, moeder van Mayenga, Fumu en Sanaa
Mobiele versie afsluiten