Hoe gaat het met Anastacia?

Als vrijwilliger naar Namibië
26 november 2020
Ellies leven veranderde door reis naar Namibië
29 november 2021
Veel mensen kennen Anastacia misschien nog (links op de foto) van de beelden die gemaakt zijn i.o.v. het vrouwenblad Eva (Evangelische Omroep). Anastacia is hierin te zien als 3-jarig meisje die voor het eerst bij Beautiful Kidz naar school gaat.

Daarnaast werd haar ouderlijk huis gefilmd dat toen al bijna in elkaar stortte en haar moeder die een groot alcohol probleem heeft. Dit is bijna 5 jaar geleden. Na 2 jaar kleuterschool ging ze naar een lokale regeringsschool. Anastacia is nu 8 jaar oud en zit in graad 3. Op school gaat het niet zo goed met haar omdat ze het niveau van haar klasgenoten niet goed kan bijhouden.


Er is veel gebeurd in de afgelopen jaren. Regelmatig zijn ze verhuist omdat ze geen geld meer konden betalen als huur voor hun verblijfsplek. Hun huisje is een keer afgebrand waarna Beautiful Kidz, m.b.v. sponsoren van de EVA reis, een nieuw huisje voor hen hebben gebouwd.


De situatie thuis verslechterde erg mede doordat de ouders van Anastacia zwaar verslaafd zijn aan alcohol. Regelmatig vliegen ze elkaar in het haar en is er sprake van lichamelijk geweld. Een hele onveilige en onstabiele situatie voor de kinderen. Na jaren van overleg met de sociaal werkers in Namibië werd Anastacia vorig jaar, samen met haar jonge zusje en een oudere broer uit huis geplaatst en verhuisden ze naar een weeshuis. Eindelijk dacht het team dat het de goede kant op zou gaan.


In januari dit jaar stond Anastacia ineens weer bij het centrum van Beautiful Kidz op de stoep stond. Ze zag er uit alsof ze al weken niet gewassen was en ze vroeg om eten omdat ze verschrikkelijk honger had. Wat was er gebeurd: Het weeshuis had ze voor de ‘vakantie’ naar huis hadden gestuurd en op de een of andere manier mocht ze niet meer terugkomen want er was geen plaats genoeg. Een vreselijke situatie. Wekelijks bellen de leden van het team met de sociale werkers om te vragen of er ergens een plek beschikbaar is maar tot nu toe zonder resultaat. Het is frustrerend om te werken binnen een systeem wat niet werkt en er te weinig plek is voor kinderen zoals Anastacia en haar broertjes.


Dagelijks komen ze nu langs om te eten, gewoon even voor een knuffel en een bemoedigend woord. Er wordt blijvend gezocht naar een goede oplossing voor deze kinderen en de vele anderen in dezelfde situatie zoals zij; want ieder kind verdiend het om in een veilige en liefdevolle omgeving op te groeien!

Select Language / Sprache »