Als vrijwilliger naar Namibië

Update Covid-19 in Namibië
1 september 2020
Hoe gaat het met Anastacia?
6 mei 2021
“Ons verlangen was om nog eens vrijwilligerswerk te gaan doen in Afrika. We hebben dit in gebed gebracht. Via het diaconaal project in Den Ham kwam Beautiful Kidz op ons pad, waardoor we nu in Namibië onze handen uit de mouwen steken!”

Doordat er bij Beautiful Kidz een kleuterschool is was er voor Lisanne een duidelijke taak. Ze heeft een nieuw curriculum ontwikkelt voor de school. Het huidige curriculum was al 20 jaar oud en erg ouderwets. Alles kwam daarbij vanuit de leerkracht en niets vanuit de kinderen. Dat is dan ook de grootste aanpassing in het nieuwe curriculum. Het is niet alleen meer herhalen wat de leerkracht zegt, maar ook als kind zelf aan de slag gaan. Het doel voor het komende schooljaar is om dit ook echt goed in de praktijk te brengen. Door de Covid-19 pandemie sloten alle scholen hun deuren en is het daar nog niet ingevoerd.

Naast het werk voor Beautiful Kidz is Lisanne ook gestart met het geven van lessen aan zwangere dames in samenwerking met Mommaluv. “Eerst deelde ik alleen zwangerschapspakketten uit, maar ik voelde me een beetje een Sinterklaas. Vandaar nu de combinatie van spullen én kennis.” MommaLuv koppelt zwangere vrouwen in Nederland aan zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden. Na de geboorte van het Nederlands kindje ontvangen de ouders geen kraamcadeautjes, maar een donatie voor de Afrikaanse moeder en baby. Lisanne is in verwachting van het tweede kindje en eind december hoopt ze te bevallen. Dus ze kan haar eigen ervaringen en kennis delen met de Namibische vrouwen.

Jordi ondersteunt Anusa, een naaldwerkbedrijfje waar ze de ouders van de kinderen in hun onderhoud proberen te voorzien. Hij werkt aan een duurzaam verdienmodel. Het bedrijf draait al zeven jaar, maar was nooit winstgevend. Anusa maakt voornamelijk schooluniformen, maar door het sluiten van de scholen viel de vraag voor lange tijd volledig weg. Daarom zijn ze nieuwe producten gaan maken, zoals mondkapjes (in Namibië is meteen een mondkapjesplicht ingevoerd), mutsen en diverse soorten dekens. In het afgelopen jaar is er winst gemaakt, een enorme opsteker wat perspectief biedt voor de toekomst. Bij Anusa zal Jordi het komende jaar meer op de achtergrond ondersteunen, zodat meer verantwoordelijkheid bij de werknemers komt te liggen. Anusa kan zelfredzaam worden; in het afgelopen jaar heeft er een cultuurverandering plaatsgevonden binnen de medewerkers. Er wordt meer op eigen initiatief gehandeld en de lokale supervisor neemt de leidinggevende rol goed over.

Select Language / Sprache »